آزمون آیلتس (IELTS)
IELTS (International English Language Testing System) به معنای سیستم بینالمللی سنجش زبان انگلیسی است و یکی از معتبرترین آزمونها برای سنجش دانش زبان انگلیسی در دنیا محسوب میشود، این آزمون توسط دو مؤسسه بریتیش کانسیل بریتانیا (British Council) و آی دی پی (IDP) استرالیا برگزار میشود. آزمون آیلتس برای سنجش چهار مهارت اصلی زبانی، خواندن (Reading)، نوشتن (Writing)، گوش کردن (Listening) و صحبت کردن (Speaking) طراحیشده است و بهصورت کاملاً نظاممند و هدفمند به سنجش و ارزیابی این مهارتها میپردازد. مدرک آیلتس برای ورود به اکثر کشورها، دانشگاهها و شرکتهای خارجی، موردنیاز مهاجرین است. در آزمون آیلتس، چهار مهارت رایتینگ، اسپیکینگ، ریدینگ و لیسنینگ داوطلب مورد ارزیابی قرار گرفته و برای هر مهارت نمرهای از 1 تا 9 در نظر گرفته میشود. درواقع در آزمون آیلتس مسئله قبولی یا مردودی مطرح نیست، بلکه هرکس سطح دانش زبان انگلیسی خود را میسنجد و از نمره خود، آگاه میشود و هر فرد هر چند باری که بخواهد میتواند در آزمون آیلتس شرکت کند و برای هر بار شرکت در آزمون باید هزینه ثبتنام که برابر با 225 دلار آمریکا است را بپردازد. این هزینه را هنگام ثبتنام در مراکز آزمون ایران به تومان پرداخت میشود، و لازم به ذکر است که مدرک آیلتس تنها دو سال اعتبار دارد.
انواع آزمون آیلتس
آزمون آیلتس، دو مدل آکادمیک (Academic) و جنرال (General) دارد و هر فرد بسته به هدف مهاجرتی که دارد، در یکی از این آزمونها شرکت میکند. آزمون آیلتس آکادمیک برای افرادی مناسب است که قصد مهاجرت تحصیلی در مقطع کارشناسی و بالاتر دارند و آزمون جنرال برای افرادی است که میخواهند از طریق برنامه کاری به یکی از کشورهای (استرالیا، کانادا، نیوزلند و بریتانیا) مهاجرت کنند یا قصد تحصیل در مقطع پایینتر از کارشناسی یا در سطح مدرسه دارند. البته برای متقاضیان مهاجرت، هر مؤسسه خارجی یا بینالمللی شرایط پذیرش متفاوتی دارد. در بعضی موارد هم آیلتس آکادمیک و هم آیلتس جنرال از متقاضی پذیرفته میشود. پس اگر مطمئن نیستید که در کدام نوع آزمون باید شرکت کنید، میبایست با مؤسسه موردنظر تماس بگیرید و از شرایط مطلع شوید. آزمون آیلتس بهصورت کاغذی و کامپیوتری برگزار میشود. تفاوت این دو آزمون در بخشهای لیسنینگ، ریدینگ و رایتینگ است. بخش اسپیکینگ در هر دو آزمون یکسان و بهصورت فردی برگزار میشود و آزمون گیرنده از شما سؤال پرسیده و به شما نمره داده میشود، تفاوت دیگر این دو آزمون در مدتزمانی است که نتیجه آزمون را دریافت میکنید؛ در آزمون کاغذی 13 روز بعد از امتحان، نتایج به دست شما میرسد ولی در آزمون کامپیوتری بین 5 تا 7 روز بعد از آزمون میتوانید از نتیجه آن مطلع بشوید.
تفاوت آزمون آیلتس آکادمیک و جنرال
تفاوت این دو مدل در دو مهارت ریدینگ و رایتینگ است و دو بخش دیگر یعنی اسپیکینگ و لیسنینگ در هر دو مدل یکساناند. در ریدینگ آکادمیک متنها معمولاً جنبهٔ علمی دارند درحالیکه متنها در ریدینگ جنرال، عمومیتر هستند و با زندگی روزمره ارتباط بیشتری دارند. برای مثال متنهایی در مورد تاریخچه معماری یا سیستمهای کشاورزی و یا نحوه زندگی یکگونه جانوری معمولاً در ماژول آکادمیک مطرح میشوند درحالیکه متنهایی حاوی دستورالعملها در شرایط متفاوت و یا آگهیها در ماژول جنرال مطرح میشوند. رایتینگ آیلتس از دو بخش تشکیلشده است. تفاوت اصلی آیلتس جنرال و آکادمیک در قسمت اول است. در آزمون جنرال از شما خواسته میشود درمورد موضوعی که به شما داده میشود نامهای بنویسید ولی در آکادمیک لازم است شما یک داده تصویری مثل یک نمودار یا یک نقشه و… را توصیف کنید.
بخشهای مختلف آزمون آیلتس
زمان کلی آزمون آیلتس 2 ساعت و 45 دقیقه است و شامل چهار بخش میشود:
بخش شنیداری (Listening): 30 دقیقه
بخش خواندن (Reading): 60 دقیقه
بخش نوشتاری (Writing): 60 دقیقه
بخش گفتاری (Speaking): 11 تا 14 دقیقه
آزمونهای لیسنینگ، ریدینگ و رایتینگ آیلتس در یک روز انجام میشود، اما آزمون اسپیکینگ ممکن است در یک روز دیگر (از 7 روز قبل تا 7 روز بعد) از داوطلب گرفته شود.
نمرهدهی آزمون آیلتس
نمره آزمون آیلتس، میانگین نمراتی است که در چهار بخش شنیداری، خواندن، نوشتاری و گفتاری کسبشده است. نمرات هر بخش از 9 نمره در نظر گرفته میشوند و میانگین نهایی نمرات به نیم نمره نزدیکتر گرد میشود. مثلاً نمره 75/6 به 7 گرد میشود یا نمره 25/6 به 5/6 تبدیل میشود. مقیاس نمرات آیلتس از ۰ تا ۹ بهصورت زیر است: