ژانر ماوراء الطبیعه
نویسندگان مختلفی در جهان فعالیت میکنند که هر کدام به نوعی سبک نگارش و ژانر مخصوص به خود را دارند. در بخش نویسندگی ژانرهای مختلف سبب شده است تا هر کسی بتواند با توجه به سلیقه خود کتابهای مورد علاقه خود را پیدا کند و از آنها بهره ببرد. این روزها ژانرهایترسناک و ماوراءالطبیعه برای افراد زیادی جذاب شده است و روز به روز بر تعداد طرفداران آنها نیز افزوده میشود. این عامل سبب شده است تا در سطح جهان نویسندگان زیادی در این زمینه کار کنند.
ژانر ماوراءالطبیعه و بررسی خصوصیات آن
نویسندگی بر اساس سبک نگارش نویسنده و موضوعات مورد علاقه او انجام میگیرد. توجه به ماوراءالطبیعه همیشه در بین بشر رایج بوده است ولی این سالها توجه به آن در نویسندگی و فیلمسازی به شدت بیشتر شده است. علوم غریبه و ماورا همیشه جذابیت خاصی داشته است و همین امر سبب توجه نویسندگان به این موضوع شده است.
در کتابهایی با ژانر ماوراءالطبیعه از موضوعاتی مانند موجودات کیهانی، روح، زامبی، اجنه، جادوگری و… صحبت میشود. این موضوعات بیشتر از ذهن نویسنده یا بر اساس داستانهای نقل شده از افراد در مورد این موجودات و دنیای غریبه نشاءت میگیرد و بیشتر جنبه تخیلی دارد. همچنین ممکن است در برخی موارد موضوعاتی مانند سفر به دنیای دیگر و مرگ و زنده شدن پس از آن و حتی مسائل موجود در مذاهب مختلف نیز در آنها مد نظر قرار گیرد.
این موضوعات به علت جذابیتی که دارند و کنجکاوی که افراد در این زمینه دارند بسیار مورد توجه واقع میشود. قدرتهای فرا بشری و توانایی آنها در انجام امور مختلف ممکن است گاهی بسیار اغراقآمیز و حتی ممکن است واقعی باشد. در ابتدا نویسندگانی که در این زمینه کار میکردند به مشکلات روانی و توهم متهم میشدند ولی به مرور قدرت تخیل بیشتر آنها به دیگران اثبات شد.
به علت این که مردم عادی امکان دسترسی به ماوراءالطبیعه را ندارند، قضاوت در مورد واقعی یا غیرواقعی بودن این داستانها راحت نیست وترجیحا آنها را حاصل تخیلات نویسنده میدانند.
تاریخچه ژانر ماوراءالطبیعه
البته نمیتوان گفت ژانر ماوراءالطبیعه از چه زمانی به سبک نویسندگی وارد شده است ولی اکثر افراد طلوع این ژانر را توسط ادگار آلن پو، نویسنده آمریکایی میدانند. قبل از کتابهایی که او در این زمینه به نگارش درآورده است، مکتبهایی نیز در این زمینه کار کردهاند ولی اکثر این افراد و نویسندگان حکایاتی غریب در تاریکی ارائه میدادند که چندان برای خواننده جذابیت نداشت.
پو با شروع این سبک و پیشرفت در آن توانست همانند کسی که یک واقعه را کاملا تجربه کرده است در مورد دنیای ماوراءالطبیعه شروع به نگارش کند و این امر سبب شد تا مخاطب بهتر با آن ارتباط برقرار کند. البته او در نوشتههای خود بیشتر به بخشهایترسناک علوم غریبه پرداخته است.
در سالهای اخیر نیز نویسندگان زیادی در این زمینه کار کردند و امروزه این کتابها جزو پرفروشترینهای دنیای نویسندگی هستند.
نویسندگان کتابهایی با ژانر ماوراءالطبیعه
کار در زمینه ماوراءالطبیعه در تمام کشورها انجام گرفته است ولی هر کدام از نویسندگان بر اساس فرهنگ و نگاه جامعه خود به این مسائل روی این موضوعات کار کردهاند. به عنوان مثال بسیاری از نویسندگان ایرانی نیز در زمینه مرگ و جهان پس از آن، سرنوشت روح، شیطان و… داستانهایی را نوشتهاند. حتی برخی از بزرگان دینی نیز در این زمینه دست به قلم شدهاند. نویسندگانی مانند اصغر طاهر زاده با کتاب جایگاه جن، شیطان و جادوگر، کتاب اقیانوس نوشته علی رحیم بخش و… جزو این دستهاند که همگی جزو ژانر ماوراءالطبیعه هستند.
- کارلوس کاستادا نویسنده پرطرفدار آمریکایی است که آثار زیادی را در این زمینه بر جای گذاشته است. وی به دنیای ماوراءالطبیعه و متافیزیک علاقه خاصی داشت و همین امر سبب شد تا بتواند در این زمینه رشد خوبی داشته باشد. کتابهایی مانند تعلیمات دن خوان، حقیقتی دیگرگون، سفر به دیگر سو و… از جمله آثار او در این ژانر هستند.
- مایکل نیوتن روانشناس و محقق آمریکایی است که در زمینه هیپنوتراپی فعالیت میکرد. وی اکثر آثار خود را از طریق بررسی افرادی که به خواب مصنوعی میروند نگارش کرده است. وی مطالبی در زمینه کمال روح و جایگاه آن در زندگی به صورت علمی منتشر کرده است. کتابهایی مانند سفر روح و سرنوشت روح جزو آثار او هستند.
- علاوه بر این افراد نویسندگانی نیز در زمینه جادوگری و ماوراءالطبیعه کار کردهاند که بیشتر آنها ناشی از تخیل است. به عنوان مثال مجموعههای هری پاتر که توسط خانم رولینگ نویسنده معروف بریتانیایی پدید آمده است دنیای جادوگران و فعالیتهای آنها را به قلم کشیده است که زندگی عادی را با جادوگری و موجودات فرا طبیعی در هم آمیخته است. سری کتابهای هری پاتر فروش بسیار بالایی در دنیا داشتهاند.
ترجمه کتابهایی با ژانر ماوراءالطبیعه با حساسیت بیشتری صورت میگیرد زیرا این سبک نگارشی ممکن است از نظر فرهنگی در جامعهای دیگر قابل پذیرش نباشد و حتی کاملا ضد ارزشی باشد. از این رو مترجمانی که کتابهایی با ژانر ماوراءالطبیعه راترجمه میکنند گاهی با انتقادهای شدیدی مواجه میشوند.