رشته هنر
دانشآموزان نهم بعد از اتمام سال تحصیلی باید اقدام به انتخاب رشته کنند. دانشآموزانی که جنبهٔ هنری وجود خود را قویتر میدانند معمولاً علاقهمند به رشتههای زیرشاخهٔ هنر هستند. این دانشآموزان باید با ورود به هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش، رشتههای زیرشاخه هنر را انتخاب کنند. تفاوت اصلی در دروس هنرستان و کاردانش شدت و ضعف دروس عملی و تئوری است. در هنرستانهای فنی حرفهای معمولاً دروس عملی کمتر از کاردانش است. اما دربارهٔ دروس تئوری این موضوع دقیقاً برعکس است. در ادامه رشتههای زیرشاخه هنر را با توضیحات مختصر خواهید دید.
رشتههای زیرشاخه هنر در هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش
· رشتهٔ فوتوگرافیک: این رشته چند سالی است که در برخی از هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش ارائه میشود. این رشته ترکیبی از رشتههای عکاسی و گرافیک است. هنرجویان در این رشته با نرمافزارهای مرتبط با طراحی و تولید تصاویر و بنرهای تبلیغاتی سروکار دارند.
· رشتهٔ گرافیک: در این رشته هنرجویان نحوهٔ طراحی و خلق تصاویر و پوسترهای تبلیغاتی و… را با در نظر گرفتن استانداردها و رعایت الزامات، با استفاده نرمافزارهای تخصصی میآموزند.
· رشتهٔ طراحی و دوخت: در این رشته هنرجویان با آموزش و مطالعهٔ لباسها و پوشش انسانها در جوامع مختلف، با بهکارگیری خلاقیتهای خود لباسهای نوین و جذاب را طراحی میکنند.
· رشتهٔ معماری: در این رشته هنرجویان با نقشهکشی و طراحی ساختمانهای مسکونی، اداری و… آشنا میشوند. یکی دیگر از حوزههای این رشته، طراحی و دکوراسیون داخلی است که در آن میکوشند محیط زندگی و خانه را با ایدههای جدید، جذابتر و زیباتر کنند.
· رشتهٔ صنایع دستی: هنرجویانی که در این رشته تحصیل میکنند با مهارتهایی از جمله نگارگری، صنایع چوب، سفالگری و فرشبافی آشنا میشوند. همانطور که میدانید کشور ایران در زمینهها بسیار درخشان است و جای پیشرفت بیشتر نیز دارد.
· رشتهٔ انیمیشن و پویانمایی: هنرجویان در این رشته آموزشهای مرتبط با ساخت و تولید هرگونه کارتون، انیمیشن و تصاویر متحرک را میبینند. این هنرجویان در طول تحصیل با نرمافزارهای تخصصی پویانمایی نیز آشنا میشوند.
· رشتهٔ نوازندگی سازهای جهانی: در این رشته هنرجویان نواختن سازهای غیر ایرانی مانند پیانو، ویولن، گیتار و… را میآموزند. در ضمن قوهٔ شنوایی در پیشرفت این هنرجویان بسیار تاثرگذار است.
· رشتهٔ نوازندگی سازهای ایرانی: هنرجویان در این رشته با سازهای ایرانی مانند تار، سه تار، سنتور، کمانچه و… سروکار دارند. موفقیت در این رشته ملزم به تمرین زیاد است.
· رشتهٔ چاپ دستی: در این رشته هنرجویان با انواع چاپ دستی یا گراور و تولید آنها آشنا میشوند. چاپ سنگی، چاپ دیجیتالی، چاپ فلزی، چاپ چوبی از جمله موارد چاپ دستی هستند.
· رشتهٔ نمایش: این رشته دقیقاً به تئاتر و نمایش مرتبط است. توجه داشته باشید که در این رشته تنها به بازیگری تئاتر پرداخته نمیشود. بلکه دربارهٔ موارد دیگر از جمله طراحی صحنه که با تئاتر مرتبط است، بحث میشود.
· رشتهٔ سینما: رشتهٔ سینما به کلیهٔ امور سینما از جمله بازیگری، فیلمنامه نویسی، نقد فیلم، تاریخ سینما و… میپردازد.
· رشتهٔ طراحی و زبان بصری: در این رشته هنرجویان با چگونگی تلفیق هنر و خطوط و اشکال آشنا میشوند. همچنین موارد استفادهٔ حجم، رنگ، بافت، نور و… را در خلق یک اثر هنری میآموزند.
· رشتهٔ مرمت آثار تاریخی: در این رشته روشها و شیوههای حفظ، نگهداری و مرمت آثار تاریخی آموزش داده میشود. در ضمن هنرجویان این رشته با فرهنگ، آداب و رسوم اقوام مختلف در دورههای گذشته آشنا میشوند.
· رشتهٔ پشتیبانی صحنه: این رشته به کلیهٔ امور مدیریتی و سازماندهی در سینما، تلویزیون و تئاتر مربوط میشود. هنرجو با تحصیل در این رشته میتواند مدیریت و پشتیبانی پشت صحنهٔ یک اثر نمایشی را بر عهده بگیرد.
· رشتهٔ نقاشی: همانطور که از اسم این رشته مشخص است، هنرجویان تکنیکهای و روشهای خلق یک تابلو و نقاشی را میآموزند؛ البته در این رشته خلاقیت و ایدهپردازی نقش مهمی دارد.
کنکور هنر
هر ساله یکی از کنکورهایی که توسط سازمان سنجش در مقطع کارشناسی برگزار میشود، کنکور هنر است. لیست کنکورهایی که هر سال برگزار میشود در زیر آورده شده است:
· چهارشنبه صبح: کنکور هنر
· پنج شنبه صبح: کنکور علوم ریاضی و فنی و کنکور ادبیات و علوم انسانی
· جمعه صبح: کنکور علوم تجربی
· شنبه صبح: کنکور زبان
در جدول زیر دروس، تعداد سوالات و زمان پاسخگویی را در کنکور هنر ارائه شده است:
دفترچه
کتابهای رشتهٔ هنر
در سالهای اخیر چند ناشر آموزشی، اقدام به چاپ کتابهایی برای کنکور هنر کردهاند. در زیر تعدادی از این کتابها را ارائه دادهایم:
· خلاقیت نمایشی سبز انتشارات قلمچی
· DVD آموزش جامع خلاقیت موسیقی و ترسیم فنی رهپویان دانش و اندیشه
· درک عمومی هنر سبز انتشارات قلمچی
· ترسیم فنی آبی انتشارات قلمچی
· تاریخ هنر جهان انتشارات کلک معلم