اساتید ۲

ژانر خودیاری

ژانر خود یاری طیف وسیعی از کتاب‌هایی را در بر می‌گیرد که سعی می‌کند، شیوه‌ای از یک مسیر خوب را وارد زندگی انسان‌ها کند. در این نوع از کتاب‌ها تمام تلاش‌ها بر این است که راهکارهایی موثر برای غلبه بر مشکلات پیش روی بشر گذاشته شود؛ و به تعبیری دیگر رسالت ژانر خود یاری بهبود و التیام بخشیدن به زندگی انسان‌ها است.

این قبیل از کتاب‌ها نام خود را از کتاب پرفروش خود یاری ساموئل اسمایز که در سال ۱۸۵۹ به چاپ رسید گرفته‌اند. کتاب‌های خود یاری در قرن بیستم به عنوان کتاب‌های عادی به فروش می‌رفت اما امروزه این دسته از موضوعات به عنوان یک پدیده‌ای فرهنگی تلقی می‌شوند که از جایگاهی مدرن برخوردارند.

آنچه این کتاب‌ها به انسان‌ها آموزش می‌دهند این است که یک فرد باید شخصیت خود را بشناسد، نقاط قوتی که سبب پیشرفت و موفقیت وی در زندگی می‌شود را کشف و درصدد تقویت آن‌ها برآید تا با جاری ساختن آن‌ها، یک زندگی متناسب با خود را پایه‌ریزی کند.

چرا از دیدگاه روانشناسان خود باوری این‌قدر مهم است؟

به عقیده روانشناسان زمانی که انسان‌ها از نظر مسائل درونی مشکل نداشته باشند مباحث بیرونی هم نمی‌تواند به آن‌ها آسیب برساند؛ و این عدم مشکلات درونی از طریق شناخت شخصیت و خود باوری برای رسیدن به یک زندگی هدفمند شکل می‌گیرد.

شخصیت انسان‌ها به گونه‌ای است که از قابلیت انعطاف و شکل پذیری بالایی برخوردار است به نحوی که با خواندن ژانر خود یاری می‌توان این خمیر شخصیتی را با دستان خود شکل داد، این قبیل از کتاب‌ها به ما می‌آموزد که چگونه شخصیت خود را با تمرین، قوی‌تر و سالم‌تر کنیم و بتوانیم به شادی، حس آرامش و خوشبختی نزدیک‌تر شویم.

اگر انسان بتواند به خود باوری و خود شناسی برسد قطعا می‌تواند به خلاقیت‌هایی که اساس مهارت و توانایی او به حساب می‌آید دست یابد تا بتواند آن‌ها را به بهترین شکل ممکن در زندگی خود پیاده کند. در واقع این گونه می‌توان گفت که با تقویت مهارت‌ها می‌توان عزت و اعتماد به نفس خویش را بالا برد که این عامل از مهم‌ترین شرایط رسیدن به موفقیت است. خودسازی و خود باوری یک مهارت است که برای تقویت آن می‌توان از ژانر خود یاری استفاده کرد.

کتاب‌های خود یاری جذاب‌اند و اگر بخواهیم منطقی به آن‌ها نگاه کنیم در می‌یابیم که می‌توانند بر روی شخصیت ما اثرگذاری مثبتی داشته باشند و در زندگی کمک بزرگی به ما کنند در واقع این قبیل از کتاب‌ها با دادن شهامت و دل جرئت به ما سبب می‌شوند که در زندگی تصمیماتی اتخاذ کنیم که مسیر زندگی ما را دگرگون سازد. پس اگر واقعا این ژانر خود یاری این قدرت را دارند که ما را در رویارویی با مشکلات یاری کنند چرا آن‌ها را نخوانیم و از آن‌ها در زندگی خود بهره نبریم.

این روزها بازار کتاب‌های خود یاری بسیار داغ است و بسیاری از آن‌ها توانسته‌اند به چاپ‌های متعدد برسند؛ و در زندگی عصر حاضر که مردم دچار اختلالات متعددی در زمینه اجتماعی، اقتصادی و یا مشکلات روانی همانند افسردگی، استرس و اضطراب هستند نیاز به کتاب‌های روانشناسی و ژانر خود یاری بیشتر احساس می‌شود تا شاید بتوان با مطالعه آن‌ها راهی برای برون رفت از این مشکلات پیدا کرد.

البته ذکر این نکته ضروری است که این قبیل از کتاب‌ها به طور کامل درمان کننده نیستند و در بعضی موارد نیاز به روان‌پزشک و یا دارو وجود دارد زیرا کتاب‌های روان شناسی و خود باوری می‌توانند به مشکلاتی کمک کنند که اکتسابی باشند.

معرفی تعدادی از بهترین آثار ژانر خود یاری

۱- آیین دوست یابی نوشته دیل کارنگی

این کتاب که در سال ۱۹۳۰ منتشر شد به جرئت می‌توان گفت که یکی از بهترین کتاب‌ها در زمینه خود یاری به حساب می‌آید. در این کتاب با توجه به واکنشی که ما به رفتار دیگران نشان می‌دهیم می‌توانیم رفتار آن‌ها را نیز تغییر دهیم.

۲- ایگو دشمن من است نوشتهٔ رایان هالیدی

این کتاب نیز یکی از بهترین کتاب‌ها در زمینه روانشناسی است که نویسنده در این کتاب نشان می‌دهد عامل شکست و دشمن اصلی انسان در درون خود اوست نه خارج.

۳- روانشناسی عزت‌نفس نوشتهٔ ناتانائیل براندن.

براندن در این کتاب روی بررسی عواملی که عزت نفس بر آن متکی است تمرکز کرده است.

۴- چهار میثاق نوشته دون میگل روئیز.

میگوئل باورهای سرخپوستی دارد و در چهار میثاق تلاش می‌کند خوانندگان را از باورهایی که باعث محدودیت، از بین بردن شادی و رنج غیر ضرور می‌شوند رهایی بخشد.

۵- حد و مرزها نوشته دکتر هنری کلاود و جان تاون سند.

جان تاون حد و مرزهایی را ارائه می‌دهد تا باعث افزایش عشق و بهبود زندگی مشترک زوجین شود.

۶- آدم بسیار حساس نوشته آین ن آرون.

در این کتاب راهکارهای خوبی برای خودیاری آدم‌های حساس ارائه شده تا بتوانند ارتباط بهتری با دیگران داشته باشند.

۷- تو خفن هستی نوشته جن سینسرو.

جن تلاش می‌گوید که هر شخصی به اندازه کافی بزرگ است و قدرت دارد که بتواند زندگی خوب و موفقی داشته باشد.

۸- کامیابی نوشته آریانا هافینگتون.

آریانا در این کتاب شکست را نردبانی برای موفقیت می‌داند.

۹- خودت باش دختر نوشته ریچل هالیس.

ریچل این ایده را ارائه می‌دهد که باید دروغ‌هایی که درباره ما زده می‌شود را باور نکنیم.

۱۰- معجزه انضباطی فردی نوشته برایان‌تریسی.

برایان‌تریسی راهکارهایی برای منظم شدن زندگی ارائه می‌دهد.

پرفروش ترین‌های خودیاری

جدیدترین‌های خودیاری