فلسفه و منطق
کتابهای درسی نظام جدید به سمت مفهومی شدن پیش رفته است. طراحان سؤالات کنکور سراسری نیز همین نگاه را در تستها پیاده کردهاند و هرساله سؤالات مفهومی و کاربردیتری را مطرح میکنند. به همین منظور کتابهای کمکدرسی مناسب میبایست در جهتی پیش رفتند که تحقق این اهداف را برای دانشآموزان و داوطلبان کنکور سراسری به ارمغان بیاورند. درس فلسفه و منطق دارای ۲۵ سؤال در کنکور سراسری رشته انسانی است، ضریب آن در زیرگروههای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است (ضریب این درس در زیرگروه یک: ۳، زیرگروه دو: ۱، زیرگروه سه: ۱، زیرگروه چهار: ۲، زیرگروه پنج: ۲ است) و مدتزمان پاسخگویی به این سؤالات ۲۵ دقیقه است. در کل باید گفت: درس فلسفه نیاز به یک درک فلسفی در کنار نگاه عمیق در مسائل دارد و داوطلبان برای جواب دادن به تستها باید علاوه بر مطالعه کامل و دقیق این درس، ارتباط عمیقی با این درس پیدا کرده که بتوانند بین مفاهیم مختلف این درس ارتباط معنایی و مفهومی پیدا کنند. درواقع باید آگاه بود که حفظ کردن مطالب در این درس (فلسفه و منطق در کنکور انسانی) در جوابگویی به سؤالات آزمون، به شما کمکی نخواهد کرد. خواندن مفهومی درس فلسفه و منطق و حل تستهای کافی و گوناگون، یکی از راههای موفقیت در این درس محسوب میشود. از مجموع ۲۵ سؤال فلسفه و منطق در کنکور سراسری رشته علوم انسانی، به طور میانگین ۹ سؤال از کتاب درسی منطق پایه دهم، ۶ سؤال از کتاب درسی فلسفه پایه یازدهم و ۱۰ سؤال از کتاب درسی فلسفه پایه دوازدهم طرح میشود که با توجه به تغییرات روند طراحی سؤالات کنکور سراسری و شیب مفهومی سؤالات، لازم است تا دانشآموزان علاوه بر یادگیری عمیق و مفهومی مطالب با تکنیکهای پاسخگویی به تستها در کمترین زمان ممکن آشنا باشند تا بتوانند نتیجه رضایتبخش مورد نظر خود را کسب نمایند. مهمترین ویژگی درس فلسفه و منطق، چالشهای آن برای یادگیری و دشواری تستهای آن است. در واقع در این درس، طراح سؤالات سعی در گمراه کردن داوطلبان دارد. در این میان، کسانی میتوانند از پس سؤالات این درس بر بیایند که ارتباط مفهومی مباحث رو به خوبی درک کرده باشند. از راههای مؤثر در یادگیری بهتر فلسفه میتوان به پیش مطالعه قبل از تدریس معلم، خلاصهنویسی در کلاس، مرور و تستزنی فراوان و از همه مهمتر انتخاب کتاب کمکدرسی مناسب اشاره کرد.
نحوه مطالعه درس فلسفه و منطق
درس فلسفه و منطق از دروس چالشی رشته علوم انسانی به شمار میرود که در سالهای اخیر سؤالات کنکور این دروس تغییر کرده و بهشدت مفهومی شده است و سؤالات با تیپ جدیدی در کنکور مطرحشدهاند. از طرف دیگر، لازمه موفقیت در کنکور سراسری، آمادهسازی و پایهریزی مستحکم علمی دانشآموزان در سالهای پایه (دهم و یازدهم) و همچنین اطلاع از نحوه صحیح مطالعه هر درس است. حال در ادامه به نحوه صحیح مطالعه درس فلسفه و منطق کنکور به منظور ارتقای سطح علمی دانشآموزان اشاره نمودهایم.
پیشخوانی
دانشآموزان با پیشخوانی دروس فلسفه و منطق میتوانند با ذهن آمادهتری در کلاس درس و به هنگام تدریس معلم حاضر شوند و ابهامات مطالب تا حد زیادی بر طرف خواهد شد و زمینه یادگیری کاملاً فراهم میشود.
مرور و بازیابی مطالب
مرور و بازیابی مطالب در یادگیری دو درس فلسفه و منطق بسیار مؤثر است. اولین قدم برای مرور، مطالعه درسی است که همان روز توسط معلم تدریس میشود. البته درس فلسفه نسبت به درس منطق ماهیت مفهومی و حفظی داشته و درس منطق تقریباً ساختاری شبیه به درس ریاضی دارد؛ پس سعی کنید مطالب را حفظ نکرده و با مرور مداوم، ارتباط مفهومی مباحث مختلف را درک کنید. علاوهبر این، در کتاب درسی هم نکاتی نوشته شده که دانشآموزان شاید با یک بار خواندن متوجه نشوند؛ بنابراین در هر بار مرور، میبایست به دنبال نکات جدید و کاربردی بیشتری باشند.
خلاصهنویسی
خلاصهنویسی اهمیت زیادی در مطالعه و یادگیری درس فلسفه و منطق دارد. به همین منظور بهتر است تا دانشآموزان یک دفتر خلاصهنویسی داشته باشند و بعد از مطالعه هر درس، به یادداشت و خلاصهنویسی نکات آن بپردازند. با انجام این کار، به هنگام آزمونهای مدرسه و یا آزمونهای آزمایشی تنها کافی است تا به مطالعه و مرور دفتر خلاصهنویسی خود بپردازند.
توجه به بودجهبندی کنکور سراسری
بررسی بودجهبندی درس فلسفه و منطق به دانشآموزان اهمیت فصلها و مباحث مختلف را بازگو میکند. با دانستن این موضوع، زمان بیشتری به فصلهای مهمتر اختصاص داده شده و از اتلاف وقت جلوگیری میشود.
حل تست
مهمترین مرحله برای یادگیری مفهومی دانشآموزان در دروس فلسفه و منطق، حل تستهای متنوع و کافی برای مباحث مختلف آن است. دانشآموزان بهتر است پس از مطالعه هر مبحث، اقدام به حل تستهای آموزشی از آن مبحث کنند. تست آموزشی به این صورت است که شما مثلاً ۲۰ تا تست را از مبحث مورد نظر جدا کرده و شروع به حل تستها میکنید و در صورت ندانستن پاسخ، به هیچ عنوان نباید به سراغ پاسخنامه کتاب کمکآموزشی خود بروید؛ زیرا ندانستن پاسخ سؤالات پس از مطالعه یک مبحث نشاندهنده این است که همچنان یک قسمت از کتاب برای شما نامفهوم بوده و آن را به خوبی نیاموختهاید! ضمناً در صورت برخورد با نکات مهم و کاربردی، بهتر است آنها را در دفتر خلاصهنویسی خود یادداشت کنید. تست زدن میتواند شما رو با نکاتی که به هنگام مطالعه از قلم افتاده آشنا کند.
بهترین کتابهای کمکآموزشی جامع درس فلسفه و منطق
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، به منظور موفقیت در رقابت بزرگ کنکور سراسری، مطالعه کتاب درسی کافی نیست و شما را به اهداف مورد نظرتان نمیرساند؛ شما عزیزان بهتر است تا در کنار کتاب درسی از بهترین منابع کمکآموزشی درس فلسفه و منطق هم استفاده کنید. از بهترین منابع درس فلسفه و منطق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کتاب فلسفه و منطق جامع انتشارات مشاوران آموزش
کتاب فلسفه و منطق جامع کنکور مشاوران آموزش به سبب ویژگیهای مثبت خود میتواند به عنوان منبع کمکآموزشی اصلی مورد استفاده دانشآموزان و مخصوصاً داوطلبان کنکور سراسری قرار گیرد. قلم نویسنده در نگارش درسنامه و پاسخنامه کاملاً روان بوده و دقت نظر ایشان در انتخاب تستهای کتاب تحسینبرانگیز است. از ویژگیهای اصلی کتاب فلسفه و منطق جامع کنکور مشاوران آموزش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درسنامههای کامل و کاربردی با لحنی ساده و قابل فهم
- استفاده از کادرها و جدولهای گوناگون
- بیش از ۲۵۰۰ پرسش چهارگزینهای متنوع تألیفی و کنکوری
- ۱۲ آزمون جامع
- پاسخنامه کاملاً تشریحی و تحلیلی
کتاب فلسفه دوازدهم انتشارات خیلی سبز
کتاب فلسفه دوازدهم از انتشارات خیلی سبز، برای دانش آموزان پایه دوازدهم که هدف شرکت در آزمون سراسری و آزمایشی را دارند، تألیف شده است و برای کسانی که به دنبال یادگیری عمیق درس فلسفه هستند گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. این کتاب دارای سه بخش درسنامه، پرسشهای تستی و پاسخنامه تشریحی است. بهطورکلی لحن کتاب صمیمانه است و سعی شده است تا حد زیادی از خشکی کتاب درسی در درسنامه این کتاب کاسته شود. در کتاب فلسفه دوازدهم خیلی سبز ابتدا درسنامه، سپس پرسشهای چهارگزینهای و درنهایت پاسخهای تشریحی آورده شده است.
کتاب فلسفه یازدهم انتشارات خیلی سبز
کتاب فلسفه یازدهم خیلی سبز با هدف آمادهسازی دانش آموزان پایه یازدهم برای آشنایی با سؤالات تستی تألیف شده است و بهتر است دانش آموزان از ابتدای سال از سؤالات و درسنامه این کتاب در کنار کتاب درسی خود بهرهمند شوند. برای آشنایی با سبک و سیاق طراحی تست از درس فلسفه یازدهم، این کتاب برای اکثر دانش آموزان کافی است. نکات مثبت و خلاقانه که در درسنامه در قالب کادرها، جدولها و نمودارهای گوناگون به کار گرفته شده و طراحی سؤالات تستی متنوع و کافی که با پاسخهای مفصل تشریحی همراه شده، از جمله مواردی است که به ارزش این کتاب اضافه میکند.
کتاب منطق دهم انتشارات خیلی سبز
کتاب منطق دهم خیلی سبز مناسب دانشآموزانی است که قصد افزایش مهارت خود در حل تمرینها و تستهای کتاب منطق پایه دهم را دارند. دانش آموزان پایه دهم میتوانند با استفاده از این کتاب مهارت تستزنی خود را در درس منطق افزایش دهند. از نقاط قوت این کتاب میتوان به درسنامههای کامل بهصورت مفصل و عمیق مطالب را توضیح دادهاند، پرسشهای چهارگزینهای که تیپهای متنوع سؤالات تألیفی و کنکوری را در برگرفتهاند و پاسخنامه تشریحی که به بررسی دقیق تستها پرداخته است، اشاره کرد.