تن تن فروزش
یکی از کتابها پر طرفدار که به شکل داستانی و در چندین نسخه به بازار عرضه شد سری کتابهای تنتن بود. این سری از کتابها برای گروه کودک و نوجوان نوشته شده که هر جلد آن یک داستان پر ماجرا را روایت میکند. جذابیت این داستان به قدری بالا است که حتی گروههای سنی بالاتر هم نسبت به آن علاقه نشان دادهاند و شرکتهای انیمشن سازی اقدام به ساختن سری فیلمهای تنتن کردهاند. در ادامه قصد داریم تا به بررسی سری کتابهای تنتن بپردازیم.
نویسنده اثر تنتن
نویسنده کتابهای تن تن «ژرژ پراسپر رمی» اهل کشور بلژیک است. او در شهری به نام ایتربیئک که نزدیک بروکسل قرار دارد در ۲۲ مه سال ۱۹۰۷ متولد شد. ژرژ رمی را با نام مستعار هرژه میشناسند که توانست شخصیتی به نام تنتن را خلق کند. این اثر توانست به سرعت در بین مخاطبان خود جایگاهی ویژه را پیدا کند. این کتاب توانست به یکی از پر فروشترین کتابهای قرن تبدیل شود.
شروع انتشار کتابهای تن تن
سری کتابهای تن تن برای اولین بار در سال ۱۹۲۹ به چاپ رسید که موضوع اولین مجموعه آن فرار از شوروی بود. این مجموعه به صورت هفتهای به دست مخاطبان خود رسید. بعد از این مجموعه هشت مجموعه دیگر نیز منتشر شد و پس از آن موقع رنگی شدن تصاویر داستان رسیده بود. رنگی شدن تصاویر در سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۵۵ اتفاق افتاد که توانست نظر مخاطبین خود را بهخوبی جلب کند.
بخش اصلی داستان تن تن چیست؟
داستان اصلی تنتن مربوط به یک خبرنگار است که به همراه سگ خود وارد ماجراهای پیچیدهای میشود. تنتن و میلو سگ همراه او در همه داستانها هستند و ماجراهای مختلفی را در شرایط و کشورهای گوناگون تجربه میکنند. در این بین دوستی دیگر به نام ناخدا هدوک هم وجود دارد که در تمام قسمتهای داستان به همراه تنتن و میلو است.
این داستان روایتگر دوران بین دو جنگ جهانی تا اواسط دهه ۱۹۸۰ میلادی است که در اولین داستان خود موضوعاتی را جای داد که هماکنون برای مردم قابل قبول نیست. مواردی مانند نژاد پرستی و با شکوه نشان دادن استعمار از طرف منتقدین با واکنش روبرو شد. البته همه مشکلات فقط این نبود در این سری داستان شکار حیوانات نیز به وجود داشت که از طرف طرفداران حیاتوحش با انتقاد روبهرو شد. البته این پس زمینه فکری در نویسنده بعد از سال ۱۹۳۴ تغییر کرد و رویه داستان نویسی به سمت موضوعاتی که حقوق بشر در آنها رعایت شده رفت.
در این سری داستانها گاهی پسزمینه علمی-تخیلی دیده میشود. البته این همه موضوع نیست ماجراهای تنتن گاهی همراه با مضامین سیاسی نیز دیده میشود. در ابتدای کار هرژه سعی داشت با ایجاد بخشهای طنز نظر مخاطبان را جلب کند اما بعد از گذشت چند مجموعه داستانهای او رنگ و بوی جدیت به خود گرفتند.
داستان تن تن در چه زمانی وارد ایران شد؟
در سال ۱۳۵۰ برای اولین بار سری کتابهای تن تن وارد ایران شد. این سری داستان توسط انتشارات یونیورسال به شکل تمام رنگی به چاپ رسید. کتابهایی که در این سال به چاپ رسید کره ماه و جزیره سیاه نام داشت که به دلیل داشتن ظاهری جذاب با استقبال خوب از سوی مخاطبین کودک و نوجوان خود مواجه شد.
این کتاب به علت داشتن تصاویر جذاب و طراحی عالی به همراهترجمه شیوای خود از جایگاه مناسبی بین مخاطبیت برخوردار شد که همین موضوع پیش زمینه چاپ مجموعههای بعدی ماجراهای تنتن و میلو را فراهم کرد. انتشارات یونیور سال این مجموعه را باترجمه خسرو سمیعی تا سال ۱۳۵۶ توانست ۲۲ مجموعه از کتابهای تن تن و میلو را به چاپ برساند. بعد از انقلاب انتشارات دیگر مانند ونوس اقدام به اتنشار این کتاب گرفتند که بعد از مدتی ادامه این روند متوقف شد.
البته پس از انقلاب و در سال ۱۳۷۹ چاپ این کتاب دوباره شروع شد. انتشارات تاریخ و فرهنگ اقدام به چاپ ماجراهای تنتن و میلو کرد.
شخصیتهای اصلی و فرعی داستانهای تن تن
سری کتابهای تن تن و میلو دارای تعدادی شخصیت ثابت و اصلی است که به همراه تنتن همیشه در استان حضور دارند. همچنین این داستان دارای تعدادی شخصیت فرعی هم هست که در ادامه قصد داریم به معرفی آنها بپردازیم.
۱. شخصیتهای اصلی
تنتن
این فرد یک خبرنگار زبر و زرنگ است که نقش اصلی سری داستانهای تنتن است.
میلو
میلو سگ بامزهای است که همیشه همراه تنتن است.
کاپتان هادوک
دوست تنتن است که همیشه همراه او بوده و به او در شرایط مختلف کمک میکند.
پروفسور تورنسل
این فرد یک دانشمند است که هم دوست کاپتان هادوک بوده و هم دوست تنتن است. این شخصیت کمی هم کم شنوا است.
دوپونت و دوپونط
دو پلیس هستند که از قضا با یکدیگر برادر هم هستند و حواس پرتیهای آنها موجب طنز و خنده مخاطبان میشود.
۲. شخصیتهای فرعی
- راستاپوپولوس
- عبدالله
- ژنرال آلکازار
- امیر بن کالیش اذاب
- برادران پرنده
- آل کاپون
- لازلو کاریداس
- چانگ چون چنگ
- اسپالدینگ
- ریجول
- اولیور دافیگورا
- شیخ بابالحر
- ایرما
- داوسن
- میتسو هیراتو
- دکتر مولر
- پابلو
- آقای بوهل وینکل
- آقای بولت
- سرهنگ جورگن
- بابی اسمایلز
- چیکیوتو
- سر فرانسیس هادوک
- گیبونز
- تریکلر
- کاتز قصّاب
- سرهنگ اسپونز
- پروفسور دسیموس فوستل
- آلن
- راموناش
- تارکی
سری مجموعه داستان تنتن
این سری داستانها که از سال ۱۹۲۹ شروع و در سال ۱۹۸۳ نوشتن آن به پایان رسید. در این سالها ۲۴ مجموعه نوشته شد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
۱۹۲۹ تنتن در سرزمین شوراها
۱۹۳۱ تنتن در کنگو
۱۹۳۲ تنتن در آمریکا
۱۹۳۴ سیگارهای فرعون
۱۹۳۶ گل آبی
۱۹۳۷ گوش شکسته
۱۹۳۸ جزیره سیاه
۱۹۳۹ عصای اسرار آمیز
۱۹۴۱ خرچنگ پنجه طلایی
۱۹۴۲ ستاره اسرار آمیز
۱۹۴۳ راز اسب شاخدار
۱۹۴۴ گنجهای راکهام
۱۹۴۸ هفت گوی بلورین
۱۹۴۹ معبد خورشید
۱۹۵۰ سرزمین طلای سیاه
۱۹۵۳ هدف کره ماه
۱۹۵۴ به ماه قدم گذاشتیم
۱۹۵۶ ماجرای تورنسل
۱۹۵۸ کوسههای دریای سرخ
۱۹۶۰ تنتن در تبت
سری کتابهای تن تن یکی از جذابترین داستانهایی است که به زبان فارسیترجمه شده است. این سری داستان با تصاویر بینظیر و پویای خود به خوبی نظر قشر کودک و نوجوان را جلب کرده است.