پائولو کوئیلو (Paulo Coelho)
زندگی و تحول پائولو کوئیلو، نویسندهٔ برزیلی
پائولو کوئیلو از آن نویسندههای بدشانسی است که خاطرات تلخ زیادی را تجربه کرده است. خوشبختانه این نویسندهٔ بزرگ، سن زیادی ندارد و هنوز زنده است. او در سال ۱۹۴۷، در برزیل به دنیا آمد. پائولو را معمولا با کتاب محبوب و معروفش، کیمیاگر میشناسند. این رمان نویس معروف، عادت خاصی دارد و آن هم نوشتن رمانهای کاملا نمادین است. در حقیقت هنگامی که رمانهای او را میخوانید، میتوانید در هر صفحه چند نماد مختلف پیدا کرده و راجع به آنها بحث کنید. جالب است بدانید که این رمان نویس مشهور، هم مدتی درگیر اعتیاد بوده و هم در نوجوانی در بیمارستان روانی بستری شده است.
کوئیلو در ریودوژانیرو بزرگ شد. او در سنین نوجوانی با خواندن کتاب «مدار راس السرطان» برانگیخته شده و علیه قوانین و عرفهای تربیتی فرقهٔ کاتولیک رومی قیام کرد. اما از آنجا که خانوادهٔ بسیار سخت گیری داشت، به بدترین شکل تنبیه شد. والدینش او را به طور موقت در یک بیمارستان روانی بستری کردند تا شاید آرام بگیرد و اعمال هولناک دیگری از او سر نزند. اگرچه کوئیلو به آنها بابت این رفتار حق میدهد و میگوید که سعی داشتند نجاتش دهند. ولی از نویسندهای که در هر صفحه از کتابش، از تعداد زیادی عنصر نمادین استفاده میکند، میتوان انتظار داشت که در حقیقت، به طور مخفیانه در حال کنایه و طعنه زدن به والدین خودش باشد.
والدین او گویی که به بستری شدن کوئیلو در تیمارستان علاقه داشته باشند، سه بار او را آنجا بستری کردند. آخرین باری که او را به تیمارستان میفرستادند، درست به این خاطر بود که به عنوان یک روزنامه نگار شروع به فعالیت کرده بود. از آنجا که پائولو تحت شوک الکتریکی قرار میگرفت، ضربههای روحی زیادی خورد و به شدت گوشهگیر شد. او بر اساس تجارب خود در تیمارستان، کتاب «ورونیکا تصمیم میگیرد بمیرد» را نوشت. کوئیلو از کودکی دوست داشت نویسنده شود، ولی به خاطر رضایت والدینش مجبور شد در دانشگاه حقوق درس بخوانید. اما در سال ۱۹۷۰، دانشگاه حقوق را رها کرد و به سفر رو آورد. او در سفرهایش از آمریکای جنوبی، مکزیک، آفریقای شمالی و اروپا دیدن کرد. پائولو که به مصرف مواد مخدر نظیر کوکائین و ماری جوانا روی آورده بود، در سال ۱۹۷۲ به خانه بازگشت و با رائول سیکاس، خواننده و ترانه سرای مشهور برزیلی، شروع به نوشتن و نواختن موسیقی پاپ و راک کرد. متاسفانه زندگی به پائولو اصلا آسان نمیگرفت. چون او در سال ۱۹۷۴ به اتهام فعالیتهای خرابکارانه علیه دولت برزیل، مدت کوتاهی زندانی شد. اگرچه این سختیهای عجیب و غریب و بدبیاریهای پشت سر هم، در حق یک جوانک معصوم رخ نمیداد. پائولو واقعا شیطنتهای زیادی داشت و هیچ چیز نمیتوانست او را از حرکت رو به جلو متوقف کند! جالب است بدانید که با وجود اعتیاد و تجربهٔ تلخش، مدافع آزادی ماری جوانا و کوکائین است! پس از آزادی تا سال ۱۹۸۰ در Polygram و CBS Records کار کرد و سپس سفرهای جدیدی را به اروپا و آفریقا آغاز کرد. در طول این سفر بود که او مجدد به آئین کاتولیک علاقه پیدا کرد و اولین کتاب خود، با عنوان «خاطرات یک جادوگر» را نوشت.
سیری بر فعالیت ادبی کوئیلو
در سال ۱۹۸۸ کوئیلو کتاب کیمیاگر را منتشر کرد. اگرچه کتاب کیمیاگر راجع به یک چوپان شانزده ساله است که به اصرار پدر و مادر خود، قصد در کشیش شدن دارد. ولی با نگاهی به زندگی خود کوئیلو میتوان به این نتیجه رسید که او این کتاب را با عناصر نمادین و بر اساس زندگی واقعی خودش نوشته است. همانطور که میتوان حدس زد، چوپان شانزده ساله به جای اینکه کشیش شود، گوسفندان خود را فروخته و راهی سفر میشود. این کتاب ابتدا توسط انتشارات کوچکی به چاپ رسید. ناشر از چاپ سری بعدی خودداری کرد و کوئیلو مجبور شد که کتاب را به ناشر بزرگتری بسپارد. کتاب در تعداد بالا به چاپ رسید و سپس به عنوان یکی از موفقترین آثار کوئیلو شناخته شده و به بیش از پنجاه زبان مختلف، ترجمه شد. کوئیلو که برخلاف دوران کودکی، به مسیحیت و آیین کاتولیک کاملا متعهد و علاقهمند شده بود، کارهای داستانی و غیرداستانی زیادی را در مورد ایمان و معنویت منتشر کرد. برای مثال کتاب «کوه پنجم»، داستان پیامبر الیجا را بازگو میکند. کتاب «راهنمای رزمآور نور» نیز در ساختاری داستانی، روایتهایی راجع به شخصیتهای مذهبی را بازگو میکند. اگرچه رمانهای کوئیلو در برزیل و سایر کشورها از محبوبیت و موفقیت زیادی برخوردار است، منتقدان آنها را زیادی تعلیمی و اخلاقی میدانند. در حقیقت او آشکارا سعی دارد در کتابهایش یک «درس اخلاقی» داشته باشد. از دیگر آثار معروف کوئیلو میتوان به «شیطان و دوشیزه پریم»، «کنار رود پیدرا نشستم و گریستم»، «بریدا»، «عطیه برتر»، «مکتوب»، «نامههای عاشقانه یک پیامبر»، «دومین مکتوب» و «یازده دقیقه» اشاره کرد.
برای اطلاع بیشتر از زندگی و آثار این نویسنده محبوب برزیلی میتوانید مطلب «سیری در زندگی و آثار پائولو کوئیلو» را در مجله کتابچی مطالعه بفرمایید.