ژانر عاشقانه
جامعه از افراد متعددی تشکیل شده است که هر کدام دارای سلیقهای خاص هستند. نویسندگان نیز در زمینههای مختلفی کار میکنند و همین امر سبب میشود تا ژانرهای مختلفی در نویسندگی وجود داشته باشد که هر کدام برای گروه خاصی از افراد جامعه مناسب است. ژانر عاشقانه یکی از پرطرفدارترین ژانرهایی است که اکثر افراد حداقل در سنین نوجوانی و جوانی به آن علاقه زیادی دارند.
این روزها شاید علاقه به این ژانر مانند گذشته هیجانی نباشد ولی هنوز هم آنقدر طرفدار دارد که تعداد زیادی از نویسندگان در این زمینه کار میکنند. این ژانر چه خصوصیاتی دارد و چه مفاهیمی را در خود جای میدهد؟
بررسی خصوصیات ژانر عاشقانه
ژانر عاشقانه به نوشتههایی گفته میشود که مفاهیم احساسی بین دو نفر را روایت میکند. در ژانرهای عاشقانه اکثرا دو شخصیت اصلی و معمولا یک یا دو شخصیت جانبی نیز وجود دارد که ممکن است به عنوان خللی در روند احساسی شخصیتهای اصلی محسوب شوند.
ژانر عاشقانه با درون مایههای رمانتیک احساسات خواننده را برمیانگیزد و در دوران مختلف همیشه توانسته است به خوبی خود را در دل مخاطبان جای دهد. در این ژانر آن چه که مهم است و به زیبایی داستان میافزاید، موانعی است که سر راه دو عاشق قرار دارد و باعث میشود تا داستانی هیجانانگیز برای آن دو شکل بگیرد. در رمانی با ژانر عاشقانه ممکن است در انتها جدایی و درام را نشان دهد که سبب میشود تا مخاطب لحظههای دردناک جدایی را به خوبی در دل متن بشناسد و تصور کند.
در ژانر عاشقانه گاهی عشقهایی خاطی و گاهی هم عشقهایی معنوی را میتوان دید که بسته به فرهنگ نویسنده با هم در میآمیزند. عشق و خیانت را میتوان در اکثر این کتابها مشاهده کرد و جنبههای زیبا و دردناکی را در کنار هم به صورت متوالی رقم میزنند.
روی هم رفته احساسات بین دو عاشق و حتی احساسات نمایان شده در عشقی یک طرفه، موضوع داستان کتابهایی با ژانر عاشقانه است. دیالوگهای این ژانر معمولا دلنشین، پیراسته و به یاد ماندنی است و بار عاطفی زیادی را بر مخاطب القا میکند و حس عشق را در بیننده بیدار میکند.
از این رو بیشترین طرفداران این ژانر را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند.
تاریخچه ژانر عاشقانه و تغییرات آن
اگر بخواهیم تاریخچه این ژانر را بررسی کنیم، قدمت بسیار بالایی را در این سبک نویسندگی میتوان دید. این ژانر نه در یک فرهنگ بلکه در تمام کشورها، جوامع و برهههای زمانی دیده میشود. از زمانی که بشر پای بر این کره خاکی نهاده است، عشق را با خود به همراه آورده است ولی نویسندگی در مورد این ژانر به تاریخ نگارش برمیگردد. ریشه این ژانر به یونان باستان برمیگردد که بیشتر آنها ناقص و ناتمام هستند.
ژانر عاشقانه متأثر از شرایط محیطی و تاریخی بوده است و همین امر سبب شده است تا در زمانهای مختلف تغییراتی در این ژانر دیده شود که به بررسی آنها میپردازیم.
- در نوشتهها و داستانهای عاشقانه مربوط به قبل از دهه ۶۰، موانع سر راه دلدادگان، از دنیای خارج به آنها میرسید. در این دهه مسائلی مانند حوادث طبیعی، جنگ، فقر و بیماری بر زندگی عاشقانه و روابط آنها تأثیر میگذاشت. این مسائل را میتوان در رمانهایی مانند بر باد رفته، تایتانیک، دکتر ژیواگو و… به خوبی دید و حس کرد.
- بعد از جنگ جهانی دوم که اوضاع جهان کمی رو به آرامش بیشتر رفت و پیشرفت علم و کسب و کار از فقر و بیماری کاست، موانع سر راه دو دلداده به اجتماع و خانواده مربوط شد و عشقهای نامتعارف در نوشتهها رو نمایان کرد. داستان وست ساید، لولیتا و مواردی از این قبیل را میتوان در این دوران مشاهده کرد.
- هر چه دنیا مدرنتر میشود، این ژانر موانع خود را بیشتر به درون انسان میکشاند. تردیدهای شخصی و روانشناسانه در سبک نویسندگی این ژانر در عصر جدید تغییرات زیادی داده است.
کتابهایی با ژانر عاشقانه
کتابهایی با ژانر عاشقانه گاهی بسیار ماندگار هستند و تا قرنها بعد نیز محبوبیت خود را داشتهاند. نوشتههایی مانند بیژن و منیژه، لیلی و مجنون، شیرین و فرهاد در ایران باستان ماندگار شدند و هنوز هم جزو کتابهای ارزشمند عاشقانه هستند.
ژانرهای تاریخی عاشقانه مانند پروانه سیاه اثر هیر نیز نوع دیگری از کتابهایی با ژانر عاشقانه است که ریشه در تاریخ یک کشور دارد.
جوجو مویز نویسنده ماهر انگلیسی رمانهایی مانند من پیش از تو، پس از تو و میوههای خارجی از ژانر عاشقانه را خلق کرده است که امروزه جزو زیباترین رمانهایی است که در این سبک وجود دارد و به زبانهای مختلفترجمه شده است.
رمانهای ایرانی مانند طلایه، همخونه، دالان بهشت، گندم و … هم جزو رمانهای جدید و پرطرفداری است که نویسندگان ایرانی به زیبایی آن را نگاشتهاند.
کتابهایی مانند دفتر خاطرات اثر نیکولاس اسپارکس، غرور و تعصب از جین آستن، همسر مسافر زمان اثر آدری نیفنگر از کتابهای پرطرفداری هستند که به زیبایی عشق را در آنها به خوبی میتوان حس کرد و به زیبایی احساسات و عشق را به نمایش میگذارند.