انتشارات ذکر
آشنایی با انتشارات ذکر
گاهی اوقات، موسسات فرهنگی هنری، به سمتوسوی نشر آثاری دلخواه روی میآورند اما موسسهٔ نشر و تحقیقات ذکر از آن دسته موسساتی است که نه برای تفریح، بلکه با خط محکمی از اهداف، وارد این حوزه شد و بیش از سی سال فعالیت مستمر گویای راهبلدی آنهاست.
آنها در شعار انتخابی خود برای فعالیت در حوزهٔ کتاب، اینگونه نوشتهاند: «کتاب، ماندگارترین جلوهٔ فرهنگ بشری است. حاصل اندیشهٔ بشر، وقتی جامهٔ کتاب میپوشد، مرزهای زمان و مکان را در مینوردد و از دستبرد زوال مصون میماند…»
حاصل چهار دهه تلاش انتشارات ذکر، ۶۰۰ عنوان کتاب با تیراژگان بالا در حوزههای کودک و نوجوان، جوان و بزرگسال است اما آنها بیشتر شناخته شده بودن خود را مدیون ژانر کودک و نوجوان هستند.
این ناشر، تاکنون جوایز بسیاری را برای کیفیت بالای آثار خود دریافت کرده است.
برای مثال در ۶ دورهٔ نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سالهای ۶۸، ۶۹، ۷۰، ۷۳، ۷۸ و ۸۰ ناشر برگزیده بوده و کتابهایش در جشنوارههایی مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و کتاب سال ولایت جوایز مهمی بردهاند.
کتابهای منتشر شده
توجه به نکات ریز و دور از دسترس معمولا باعث دیدهشدن در هر زمینهای میشود؛ انتشارات ذکر هم از این نکته غافل نبوده و با همکاری مرکز نابینایان کشور (رودکی)، توانسته بیش از ۱۱۶ عنوان کتاب را اختصاصا با خط بریل، جهت استفادهٔ نابینایان و کمبینایان منتشر کند.
از کتابهای دیگری که این مجموعه انتشار داده میتوان به
این مجموعه در حوزههای کتاب کودک (مهارتهای رفتاری، رنگآمیزی، داستان، شعر، آموزش زبان انگلیسی، پازل، اوریگامی و کمیکاستریپ) کتاب نوجوان (آشنایی با مشاهیر، داستان، سیاست برای نوجوانان و کتابهای علمی) و همچنین کتابهای مناسب بزرگسالان (نهجالبلاغه، زندگی پیامبران و ائمه، اشعار آیینی، دایرهالمعارف، علوم اسلامی و زندگی بزرگان) فعال بوده است.
کتابهای سری این نشر برای کودکان و نوجوانان، با تیراژ و محبوبیت بالایی همراه بوده است.
جمع بنگاه و فرهنگ!
حمیدرضا سیدناصری، مدیر این انتشارات دربارهٔ نگاهش به حوزهٔ چاپ و نشر میگوید:
«درست است که ناشر، بنگاهی فرهنگی است، اما بنگاهی اقتصادی هم هست و اگر خوب کار نکند، ورشکست خواهد شد؛ هرچقدر هم که انگیزه فرهنگی داشته باشد این اتفاق خواهد افتاد. میگویند ناشر کیمیاگری است که طلا را به مس تبدیل میکند.»
او در مصاحبهاش با خبرگزاری مهر، ایدهٔ شکلگیری نشر ذکر را اینچنین توضیح میدهد:
«پیش از انقلاب، فعالیتمان را در مسجد قندی امیریه آغاز کردیم. در آن مسجد یک کتابخانه داشتیم و سعی میکردیم برای بچهها کتاب تهیه کنیم. کتابهای مناسب را برای بچهها انتخاب میکردیم و در انتخاب کتابهایی چون آثار آقای دولتآبادی هم سعی میکردیم کاری کنیم تا برای بچهها سوال ایجاد شود. در کل حس میکردیم باید کار کنیم. در سالهای انقلاب، مارکسیستها خیلی از ابزار فرهنگ و هنر استفاده کرده بودند و مذهبیها از این نظر ضعیف بودند. به هر صورت، کتابخانههای ما، در آن زمان کانونهای فرهنگی ما بودند و اعلامیههای امام خمینی و کتابهای مهم را در آنجا میشد پیدا کرد.»
صرفا قرآن چاپ نکنیم
سیدناصری ادامه میدهد:
«کتابخانهها، پیش از انقلاب، خیلی از بچهها را ساختند. تا این که انقلاب پیروز شد. به یاد دارم اولین کتابی که با بچههای مسجد چاپ کردیم، بخشی از مقدمه کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم شهید مطهری بود. آن زمان، فضا بسیار سنگین بود و مطهری اولین کسی بود که دربارهٔ گروه فرقان و تفسیر به رایهایشان کتاب نوشت و آنها را ماتریالیسم منافق نامید. ما بخشی از مقدمهٔ کتاب مطهری را به صورت جزوهای کوچک چاپ کردیم. از آنجا بود که به این نتیجه رسیدم باید یک انتشارات تاسیس کنم. به مرور دوستان رفتند و من تنها ماندم. نام انتشارات ذکر را هم از آیهٔ -فذکّر انّ الذکری تنفع المومنین- برگرفتم. سال ۶۴ بود که انتشارات ذکر را به عنوان یک شرکت حقوقی ثبت کردم و بعدا فعالیت نشر را در آن شروع کردم.»
این مدیر موفق، بخشهای مختلف نشر خود را اینگونه واکاوی میکند:
«ابتدا کار را در دو حوزهٔ کتاب کودک و نوجوان آغاز کردیم و بخش کتابهای «قاصدک» را راهاندازی کردیم. فعالیتمان در حوزهٔ بزرگسال هم جداست. در حوزهٔ بزرگسال تابهحال هم کتابهای سیاسی، هم مذهبی، هم تاریخی و هم ترجمه به چاپ رساندهایم.
از بین ۶۰۰ عنوانی که تا امروز به چاپ رساندهایم، ۴۰۰ عنوان کتابهای کودک و نوجوان و ۲۰۰ عنوان باقی مانده متعلق به گروه سنی مخاطبان بزرگسال است. از ابتدا که در کتابخانهٔ مسجد بودم، حس نمیکردم باید قرآن چاپ کنم چون قرآن چاپ میشد اما احساس میکردم باید کتابهایی را چاپ کنم که خلا آنها در حوزه کودک و نوجوان حس میشود. »
راههای ارتباطی نشر ذکر
آدرس دفتر و نمایشگاه مرکزی: تهران، خیابان انقلاب، خیابان فلسطین جنوبی، خیابان محتشم، شمارهٔ ۲۰، واحد ۲
سامانهٔ پیام کوتاه: ۳۰۰۰۶۶۶۶۶۳
اینستاگرام: zekr. co
فیسبوک: facebook.com/zekrpublication
توییتر: zekrpublication@
تلگرام: telegram.me/zekrpub
کدپستی: ۱۳۱۵۸۵۳۴۹۳
ایمیل: zekr_publishery@yahoo.com
تلفن: ۶۶۴۱۰۰۴۱ – ۰۲۱
نشانی اینترنتی: http://www.zekr.co